A kormány meghirdette, hogy aki 6 millió forint értékben lakásfelújítást végez, annak felét az államtól visszakapja.

Mindezt egy, a gazdaságokat megállító járvány kellős közepén, amikor eleve mindenütt a gyártás és szállítás jelentősen csúszik.

Természetesen tömegek indultak el ennek érdekében, hiszen kinek ne lenne jó féláron lakásfelújítást végeztetni. Egy magára valamit adó kormány tudja, hogy ez olyan mennyiségű új keresletet generál az építőanyag piacon, ahol eleve lelassult a termelés és a szállítása, hogy bizony, önmagában emiatt is jelentősen emelkedni fognak az árak. Ráadásul enélkül is kevés az építőipari munkaerő, emiatt ez a kereslet a munkadíj árakat is fel fogja emelni. Bekövetkezett, a kormány csodálkozik, s az építőanyag kereskedőkkel, valamint gyártókkal szemben intézkedéseket hozott. De ettől a probléma még nem oldódott meg.

Nagyon sok embernek a 6 milliós ígéret nélkül is tervben volt a háza, lakása felújítása, de az elszabadult árak miatt el kellett halasztaniuk.

Nem tudjuk, mi lesz a vége, de az biztos, hogy amit adott az egyik kezével a kormány, azt a másik kezével el is vette.

A saját tulajdonú lakáshoz jutás és az otthonok műszaki állapota fontos kérdés a ReforMerek számára, de ezt csak úgy szabad megvalósítani, hogy a piaci viszonyokat ne borítsa fel, s mindenki számára kiszámíthatóan elérhető legyen.

A ReforMerek célja a vidék lakosságának megtartása, s a vidékre vágyók, visszavágyók segítése. A kis falvakban eladhatatlan házak felvásárlása, felújítása, s fiatal családoknak pályázat útján történő bérbeadása azzal, hogy 15 év után a tulajdonukba kerül.

A ReforMerek célja, hogy generációk ne egymástól távol éljenek, hanem egymást segítve, a nagy család élményével élhessenek. Ezért azok, akik a szomszéd lakást, házat, telket vásárolnák meg azért, hogy a család különböző generációi egymás mellett élhessenek, az állam megfizeti az ár 1/3-át. Ha családi házat azért bővít a család, hogy együtt lakhassanak a generációk, a bővítés költségeinek 1/3-át az állam állja.

Még számtalan program van a ReforMerek tarsolyában, ami jelentősen megkönnyítené az emberek boldogulását.

(Szerző: Lórincz Magdi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük