Itt van ez a cikk, amely azt próbálja érzékeltetni, hogy az energiapiacon történhetnek olyan változások, amelyek odáig juttathatják a lakosságot, hogy akár áram nélkül maradhatnak bizonyos időre.

Itthon nagyon sokan csak legyintenek erre, nálunk ilyen nem fordulhat elő.

Csakhogy mindenki tudja, hogy az energia piac globális, azaz függnek egymástól a különböző országok, sőt, az exportáló országok monopolhelyzetüknél fogva bármikor teremthetnek olyan helyzetet, hogy a tőlük függő országok ne tudják megvásárolni az energiát, vagy csak olyan áron, amit a felhasználók már nem tudnak megfizetni. És akkor még nem beszéltünk a nemzetközi politikai vitákról, a világhatalmi törekvésekről.

Mindenki tudja, hogy tőlünk nyugatra, bár óvatosak az országok vezetői, nem véletlenül készítik fel a lakosságot nehézségekre.

Míg a világban energiabőség van, addig a világhatalmi törekvések megújulása hozhat rendre olyan helyzeteket, amelyek miatt ellátási nehézségek keletkezhetnek.
Csak azzal a gondolkodással, hogy akinek több energiaforrása van, az úgy is eladja azoknak, akiknek nincs, nem állhatunk a témához.

Magyarország áramtermelésének 22 százalékát import energiaforrásból teremti. Ez majdnem annyi, mint a lakossági áramfogyasztás az összfogyasztáshoz képest.
Gázszükségletünk 80 %-a importból biztosított. Tehát ha a részünkre exportáló országok rontják az eladási feltételeiket, akkor bizony nálunk is előfordulhatna ilyen helyzet.

Úgy gondolom, hogy az emberiség jelenlegi helyzetének legfontosabb tényezője a túlélésre törekvés.

A világban olyan iszonyatos anyagi erőforrással rendelkező gazdasági hatalmak keletkeztek, amelyek messze túlnőnek a kormányok lehetőségein. Ráadásul míg az országok el vannak adósodva, addig ők pénzbőséggel rendelkeznek.
Ezért ezek a hatalmi törekvések bármikor teremthetnek olyan helyzetet, hogy egyes országok gazdasági életében olyan romlást okozhatnak, vagy olyan árfeltételeket szabhatnak, amelyek akár ilyen ellátási nehézségeket is teremthetnek.

Minden mindennel összefügg.

Általában sajnos az utóbbi 20 évben a kormányzatoknak kifejezetten célja, hogy az országok polgárai minden tekintetben függő viszonyban legyenek az államuktól, az emberek ki legyenek szolgáltatva, mert akkor nem szabadok. Míg 2000-ig a szabadságépítés volt a legfontosabb társadalmi és politikai program, addig 2000 óta, amikor rájöttek a demokratikus vezetők, hogy túlságosan szabadok a polgárok, és döntéseiket ezért megfontoltabban tudják meghozni, mára az a cél, hogy ne legyenek az emberek szabadok, rendre olyan nehézségeket építenek be a mindennapjaikba, amelyek lekötik energiájukat, figyelmüket, s a kiszolgáltatottság természetessé váljék életükben.

Egy ember akkor a legszabadabb, ha minél kevésbé van kiszolgáltatva másoknak. Ha meg vannak azok a körülményei, amelyekben bármilyen nehézség adódik is, túl tud élni.
A gazdaságszerkezet, és az elrontott gazdaságpolitika miatt tömegével vándoroltak kis településekről városokba az emberek, túlnyomórészt tömbházakba, ahol a polgár teljes mértékben ki van szolgáltatva annak a rendszernek, ami ezeket a házakat működteti.
Nem véletlen, hogy bármilyen krízis volt a történelemben, a vidéki lakosság tudott a városinak segíteni abban, hogy éhen ne haljon, az életfeltételeit megteremthesse.

Évek óta mondom,…..

….. hogy az lenne az ideális, hogy akik tömbházak lakásaiban élnek, azoknak valahol vidéken legyen egy kis fészke, ahova el tud vonulni feltöltődni, és bizonyos helyzetekben ez a kis vidéki közeg tudja biztosítani a túlélést.
Eladhatatlan ingatlanok tömege van vidéken, amelyek elhanyagoltsága nemcsak a környezetet rontja, de óriási pazarlást is jelent erőforrásainkkal.

A mi programunk ennek megoldására a következő: aki lakásban él, és az otthonától 100 km-en belül 1000 lélekszám alatti településen házas ingatlant vásárol, annak nem kell illetéket fizetnie.
Ezen ingatlan felújítására költött költségek Áfa-tartalmát az állam visszafizeti.
A kistelepülések lakossági ellátásának növelése érdekében az 1000 lélekszám alatti településeken a lakosság kiszolgálására létrejövő, vagy meglévő vállalkozások nem fizetnek semmilyen adót.
Ezzel lehet elősegíteni, hogy ne jelentsen hátrányt minden tekintetben ilyen kis településen élni. Azok a vállalkozások, amelyek ezeken a kis településeken fejlesztéseket valósítanak meg, azokat EU-forrásból finanszírozza az állam.

Annak érdekében, hogy fiatalok boldogulást keressenek vidéken, az 1000 fő alatti településeken évek óta eladhatatlan ingatlanokat az állam megvásárolja, felújítja, és fiatal pároknak bérbe adja. Természetesen jelentősen a piaci bérleti díjak alatti áron. 15 év után, ha tisztességesen fenntartják az ingatlant, a párok tulajdonába kerül. Mennyivel szabadabbá lehet tenni széles társadalmi rétegeket ilyen intézkedésekkel!

LEGYÜNK SZABADOK, FOGLALJUK VISSZA A HAZÁNKAT!

-Dr. Varga-Damm Andrea-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük