Hazánk demokratikus rendszerének 32 éve után sajnos megállapíthatjuk, hogy a társadalmi, politikai és gazdasági viszonyok nem olyan állapotban vannak, mint amit a rendszerváltás hajnalán vártunk.

Az egyéni érdekek, a politikai közösségek gazdasági uralma, és a társadalom szétforgácsolása voltak azok a tényezők, amelyek olyan torz rendszert alakítottak ki, amelyet mára remélhetünk.

Két évtizede igyekeznek különböző társadalmi csoportokból jövő, politikussá vált emberek egy harmadik utat kialakítani, amely nem a Fidesz, és nem a pártállami rendszer örököseinek közössége. A két tábor, a Fidesz és az összellenzék pártjai, mindent elkövetnek ahhoz, hogy a másik legyen csak az ellenfelük, holott ők nem fedik le a teljes társadalom ideológiai csoportjait.

A 2022-es választás során egyértelműen látható, hogy ha valaki harmadik erő megjelenik, azonnal támadásba lendülnek ellene, lezárják a kapukat az új, feltörekvő politikai közösségek előtt, azt érzékeltetve, hogy a másik nagyot segíti hatalomba.

Az úgynevezett összellenzék tulajdonképpen a pártállami rendszer örökségét viszi tovább, lejáratódott politikusok vannak az első vonalban. A Fidesz pedig nagyon ügyesen nem kéri számon tőlük a korábbi bűneiket, hanem mindent elkövet ahhoz, hogy az ellenfele csak ez a tábor legyen.

Az összellenzék sajnos mára a Fidesz legfőbb támogatója. Amikor 2019-ben felmerült annak lehetősége, hogy az ellenzéki pártok jó szellemiségű együttműködéssel minőségi politikusok felmutatásával le tudják győzni az Orbán-rendszert, nagy esély lett volna arra, hogy a Fidesz uralma véget érjen. De nem sikerült, mert az összellenzékben ott vannak mindazok, akiket a Fidesz mozgat azokkal a pórázokkal, amelyeket korábbi tevékenységükben magukkal szemben megteremtettek. Azért nem volt elszámoltatás egyik kormányváltás után sem, mert nagyon jól jönnek azok az akták, azok az ügyek, amelyekkel a másikat sakkban lehet tartani.

Mi, a Reformerek, nem tehetjük meg azt, hogy az összellenzék bűnbaknak állítson be minket, hogy miattunk nem nyert. Az összellenzék most megmutathatja, mire képes. Ha nem nyer, akkor pedig el kell tűnnie ezeknek a politikai pártoknak a történelem süllyesztőjében. Az egyéni érdekeik ugyanis lerombolták annak lehetőségét, hogy ne Orbán Viktor vezesse az országot.

A választástól tehát most távol maradunk, de készülünk a 2024. évi Európa parlamenti és az önkormányzati választásokra.

Az európai parlamenti választásra meg tudjuk mutatni azt, hogy egy tisztességes harmadik erő fel tud épülni. Meg tudja találni azokat az embereket, akiknek elegük van a két nagy tábor demagógiájából, egymás menedzseléséből.

Tény, hogy a két nagy tábor nagyon sok honfitársunkat passzívvá tette, nem érdeklődnek a közélet iránt, azt akarják csak, hagyják őket békén. Csakhogy ez a passzivitás azt is eredményezheti, hogy mások döntenek helyettük, s eljöhet az az idő, amikor viszont már nem lesz eszköz ellene mondani egy diktatórikus rendszernek.

Ezért hívjuk Önt is magunk közé, azért, hogy együttes erővel először az európai színtérről zavarjuk haza a Fideszt és a pártállami örökösöket, majd pedig az önkormányzatokban tudjunk minél több lehetőséget kapni arra, hogy a tiszta viszonyokat képviselhessük.

Nem tagságot gyűjtünk, hanem velünk együtt gondolkodó és munkálkodó embereket. Olyan embereket, akik szeretnének és képesek tenni a közösségért, akik saját környezetükben felmutatnak minket, mint alternatívát.

Szeretettel várjuk!

dr. Varga-Damm Andrea,
a ReforMerek elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük